Informatie gevolgen Coronavirus Albeda Horecacollege

Vanaf maandag 16 maart a.s. worden er geen lessen meer op school gegeven aan studenten van het MBO in de regio Rijnmond. Dit besluit is tot en met 6 april a.s. van kracht. Waar mogelijk wordt onderwijs online of in een andere vorm aangeboden (afstandsleren). Lees verder wat dat betekent voor u als leerbedrijf. 

Afgelopen week hebben de Rotterdamse MBO instellingen Albeda, Zadkine, STC Group, het Grafisch Lyceum en het Hout en Meubileringscollege, zich hard ingezet om het onderwijs ondanks alle onzekerheden toch door te laten gaan. Tegelijkertijd kregen ze signalen dat goed onderwijs in de huidige situatie moeilijk te realiseren is voor de circa 50.000 MBO studenten in Rotterdam en de overige gemeenten in Rijnmond waar zij onderwijs voor verzorgen. Reizen met het openbaar vervoer wordt afgeraden. Ook blijkt dat een toenemend aantal studenten en medewerkers er uit veiligheidsoverwegingen voor kiest om niet naar de opleiding te gaan. Uit overleg tussen de Minister van Onderwijs en de MBO raad is gebleken dat er meer ruimte ontstaat voor scholen om zelf maatregelen te nemen en prioriteiten te stellen. Naar aanleiding hiervan hebben de Rotterdamse MBO instellingen een  aantal besluiten genomen:

  • Er vinden geen onderwijsactiviteiten plaats op de schoollocaties tot en met 31 maart 2020.
  • Per opleiding bekijken we hoe we onderwijs digitaal (afstandsleren) kunnen aanbieden om achterstand te voorkomen. Via de opleiding worden studenten hierover geïnformeerd.

Een belangrijke uitzondering hierop zijn de examens en de eventuele voorbereidingslessen hierop. Wij vinden het van het grootste belang om in deze gevallen voor onze studenten alles in het werk te stellen en te voorkomen dat zij studievertraging oplopen. Wij werken aan oplossingen om onderwijs op afstand aan te bieden. Onze gebouwen blijven daarom wel gewoon open voor al onze medewerkers. Alle faciliteiten en dienstverlening blijven beschikbaar.

Naar aanleiding van de gebeurtenissen en besluiten m.b.t. het Coronavirus (COVID- 19 virus) in Nederland komen er vanuit de leerbedrijven berichten dat buiten het betaalde personeel ook bol-stagiair(e)s en bbl-studenten tijdelijk niet ingezet kunnen worden. Gezien de omstandigheden zullen wij hier als Albeda Horecacollege soepel mee omgaan.

Wat betekent dit voor bol-stagiair(e)s?

Voor bol-stagiair(e)s geldt dat als ze niet ingezet kunnen worden tijdens de stagedagen i.v.m. Corona, ze deze uren WEL in Eduarte mogen registreren en in het opmerkingenveld Corona vermelden. Deze uren hoeven dan niet ingehaald te worden. Uiteraard moeten deze uren, inclusief de opmerking, goedgekeurd worden door de praktijkopleider. Wanneer je naar huis wordt gestuurd i.v.m. het Coronavirus, mag je thuis blijven en werken aan je bpv-opdrachten van Examenwerk.

Wat betekent dit voor bbl-studenten?

Gezien de bedrijfsprocedures en het arbeidsrecht hoeven wij als school voor bbl-studenten niets te ondernemen. Het betreft hier een arbeidsovereenkomst tussen student en leerbedrijf. Mocht de student door omstandigheden minder uren kunnen maken, dan gaan we daar als opleiding soepel mee om.

Voor vragen of meer informatie kan contact opgenomen worden met de bpv-coördinator van de onderwijslocatie.

Ook vindt u de meest gestelde vragen terug op onze Albeda website (klik hier).

Jan Rijksen
Hoofd beroepspraktijkvorming Albeda Horecacollege 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief