Albeda Horecacollege kiest voor verkorte onderwijstijd

Onze relaties zijn per mail geïnformeerd middels onderstaande brief over een nieuw stagesysteem voor de eerstejaars horecastudenten. Deze aanpassing is het gevolg van de invoering experiment verkorte onderwijstijd bij Albeda Horecacollege. Interesse of meedoen? Lees hieronder de inhoud van deze brief.

Beste horecaondernemer, praktijkopleider,

Door de coronacrisis leven we in bijzondere tijden. Dat vraagt om een groot aanpassingsvermogen van iedereen die betrokken is bij het opleiden van onze horecastudenten. Net als voor u, is het voor onze beleidsmakers en docenten zoeken naar de beste route voor de komende jaren. Albeda Horecacollege wil ondanks de huidige situatie vooruit blijven kijken en verder gaan met het gefaseerd invoeren van ‘Gepersonaliseerd Leren’. Onderdeel hiervan is het invoeren van verkorte onderwijstijd. De horecasector vraagt in de toekomst namelijk om generalisten en vakspecialisten. Met dit nieuwe onderwijsconcept denken we beter aan die vraag te kunnen voldoen.

Graag willen wij u, als vaste relatie, nu alvast informeren dat wij vanaf komend schooljaar 2020-2021 meedoen met het experiment ‘verkorte onderwijstijd’ van het ministerie van onderwijs. Dit betekent dat wij kiezen voor andere verhoudingen in ons aanbod van lesuren. Zo bieden wij meer praktijkonderwijs en minder theorie én worden theorie en praktijk meer geïntegreerd aangeboden. Dit is een vorm van hybride leren. Een belangrijke toevoeging is dat we meer tijd en aandacht besteden aan de persoonlijke en loopbaanontwikkeling van studenten door middel van coaching. Onze verwachting is dat hierdoor de kwaliteit van het onderwijs en daarmee van onze studenten omhoog gaat. Deze aanpak heeft ook consequenties voor de BPV voor onze eerstejaars studenten niveau 2 en niveau 3. Voor alle studenten locatie Hellevoetsluis en voor de huidige studenten van leerjaar 2 en 3 en alle studenten niveau 4 blijven de stageperiodes gelijk aan vorig jaar.

Wat gaat er voor u veranderen?
- De stageperiode voor alle eerstejaars niveau 2 en 3 wordt aangepast in een aaneengesloten stageperiode van 8 weken; 3 dagen per week. In totaal loopt de student niveau 2 160 uur stage en de student niveau 3 192 uur stage tussen februari en juni 2021. De exacte periodes vindt u ín de stagekalenders op www.praktijkopleider.info
- Het aantal meetmomenten en BPV-opdrachten in het leerbedrijf worden in het eerste jaar beperkt.

Wat zijn de voordelen voor u en de studenten?
- Door deze nieuwe werkwijze zijn studenten beter voorbereid op hun eerste stage. De student krijgt namelijk meer coaching- en praktijkuren op school dan voorheen, ook tijdens hun stageperiode.
- Studenten zijn naar verwachting gemotiveerder door het centraal stellen van de praktijk en de loopbaanontwikkeling van de student.
- Studenten komen gedurende een aangesloten periode voor hun BPV bij uw bedrijf. Dit draagt bij aan een intensiever leerproces en een hogere mate van ontwikkeling. Daarbij zullen zij hierdoor beter in het bedrijfsritme komen en als aankomend professional van meerwaarde zijn voor uw bedrijfsprocessen.
- Met deze aanpak spelen we in op de belevingswereld van studenten.
- Studenten krijgen een traject waarbij ze de opleiding op eigen tempo kunnen doorlopen op een manier van leren die bij hen past.
- Uw bedrijf kan gedurende een schooljaar, indien u dat wenst, iedere acht weken een student een stageplaats aanbieden. Doordat er per acht weken een stageperiode begint, ontstaat een aaneengesloten cyclus, waardoor u continue een stagiaire van Albeda Horecacollege in huis heeft.

Wij verwachten op deze manier de kwaliteit van ons horecaonderwijs naar een hoger niveau te tillen en zo goed mogelijk aan te sluiten bij de veranderende vraag van onze sector en de nieuwe generatie studenten. Wij hopen dat u mee wilt doen met dit experiment en vragen u beschikbare stageplaatsen aan ons door te geven. Uiteraard zullen wij aan het einde van de stageperiode met u evalueren. Wij hechten namelijk heel veel waarde aan uw mening.

Klik hier om uw stageplaatsen door te geven

Voor nu wensen wij u een mooie en succesvolle zomer toe en kijken uit naar een prettige samenwerking in het komende schooljaar!

Met vriendelijke groet,

Jan Rijksen
Hoofd BPV Albeda Horecacollege
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief