Skip to main content

Drie keer prijs voor bakkerijstudenten van Albeda Horecacollege bij de Bake-Off!

  • Geschreven door Jan Rijksen
     op 25 april 2023

Woensdag 5 april was het zover! De 4e editie van de Bake-Off

Tijdens deze bakwedstrijd streden onze studenten van Albeda Horecacollege en Zadkine College tegen elkaar én tegen voedselverspilling. Op basis van reststromen ontwikkelden zij nieuwe producten. Onze bakkerijstudenten leverden schitterende, smaakvolle creaties af. In hun eigen keuken van de Bakery Innovation Academy, sleepten zij de 3e, 2e en zelfs de 1e prijs in de wacht!

Met reststromen glacé, mango, basilicum, munt en bladerdeeg maakten studenten de mooiste creaties. De 1e prijs ging naar Sophie en Thaynic. Zij waren de bedenkers van de MangoMellow: marshmallows op basis van reststromen glacé en mango met kokos. Met robuuste pepermuntenblokken veroverden Floor, Abigail en Daniel de 2e prijs. Het heerlijke waterijsje van mango met een vleugje limoen, van Ciel, Elysa en Santiago werd bekroond met een 3e plek. Studenten kijken terug op een mooie ervaring. Vanuit een creatieve invalshoek hebben zij geleerd om met reststromen alsnog mooie en lekkere producten af te leveren. En dat is goed gelukt!

Ter voorbereiding op deze wedstrijd hebben studenten ervaren hoe industriële voedselproductie geschiedt en de massaliteit aan reststromen die hierbij ontstaan. Ruim een ​​maand experimenteerden zij met reststromen, die onder andere werden aangeleverd door Europastry, Van Vugt Kruiden B.V en ABC logistics. Snijresten bladerdeeg die zijn overgebleven van appelflappen en andere bladerdeeg snacks. Maar ook reststromen chocolade glacé dat op donuts wordt gebruikt. Naast reststromen van Europastry kregen de studenten ook retourbrood van Bakkerij van der Waal uit Ridderkerk om mee te experimenteren. Zonde om deze reststromen niet door mensen te laten opeten. Vandaar de opdracht: ontwikkel nieuwe innovatieve producten met deze reststromen. Het uiteindelijke doel is om samen een product te ontwikkelen dat met reststromen wordt geproduceerd en ook daadwerkelijk wordt verkocht.

Het MBO-onderwijs in Rotterdam-Rijnmond gaat samen met bedrijven in Rotterdam voedselverspilling tegen door middel van het project ‘Let’s change the face of food waste’. Het project bestaat uit een aantal onderdelen. Voor medewerkers van voedselproductiebedrijven, docenten en studenten van het Zadkine College en Albeda Horecacollege werden er verschillende masterclasses georganiseerd. Daarnaast gingen docenten en studenten bij bedrijven op bezoek, om te zien hoe bedrijven produceren en om ze bewust te maken van de grootte van reststromen. Veel bedrijven uit deze sector kampen ook met een tekort aan medewerkers en door deze bedrijfsbezoeken komt het mkb al vroeg in contact met potentieel toekomstige medewerkers.

Dit project is een samenwerking tussen IntelligentFood, Zadkine College, Albeda Horecacollege, Europastry, Verstegen Spices & Sauces, van Vugt Kruiden, Sligro en de Hogeschool Rotterdam. Het is afgesloten met de Bake-off wedstrijd, waarbij studenten van de Brood & Banket opleidingen hebben laten zien welke nieuwe producten ze hebben ontwikkeld van reststromen.